SPEKTROFOTOMETRE CİHAZLARI
Spektrofotometreler, madde renginin yoğunluğunun ölçülmesiyle madde miktarının veya konsantrasyonunun bulunmasını sağlayan cihazlardır.
Spektrofotometre cihazları, mikroskoptan sonra keşfedilen en eski kan analiz cihazları arasında bulunmaktadır. Bu cihazlar, şu an yaygın olarak kullanılan ve teknolojik açıdan bir çok kolaylık sağlayan otoanalizör cihazlarının atasıdır. Işık dalga boyu ölçüm esasına dayanan cihazla kan hakkındaki çoğu bilgiye zahmetsizce ulaşabilmek mümkündür.
Cihaz Kalibrasyon Kapsamı
Spektrofotometre, hastaların idrar ve kan analizi vücut fonksiyonları ile ilgili oldukça fazla veri elde etmemizi sağlayan analiz biçimidir. Bu nedenle cihazın doğru ölçüm yapması, yanlış teşhis ve buna bağlı olarak yanlış tedavilerin önlenmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle cihazın kullanım sıklığına göre en az yılda bir, en fazla iki yılda bir kalibrasyonunun yapılması gerekmektedir.
Cihazımızda yapılan kalibrasyon iki çeşittir. Bunlardan bir tanesi elektriksel güvenlik analizidir. Her elektrikli cihazda olduğu gibi elektriksel olarak cihazın güvenli olduğu test edilir. Diğer kalibrasyon işlemi ise ölçüm sapmasının tespiti, başka bir deyişle cihazın ölçüm sonuçlarının ne kadar doğru olduğu tespit edilir. Bu kalibrasyon işlemlerinin yapılmasının ardından cihazımızın kalibrasyon sertifikası düzenlenir.
Ölçüm Kalibrasyonu
Bu kalibrasyon, cihazın yapmış olduğu testlerde doğruluk oranını ortaya çıkarmak için gereklidir. Cihazın ölçüm hata (sapma) oranını belirlemektir. Diğer cihazlarda var olan ısı, devir, zaman gibi yapılan kalibrasyonlar spektrofotometre için geçerli değildir. Çünkü cihazımızda bu türdeki parametreler mevcut değildir. Cihaz ölçüm sonuçlarını direkt kan sıvısı üzerinden yaptığı için kalibratör kan kullanılır. Kalibratör kanı, ölçüm yapılacak olan parametreleri doğru metodlarla yapılmış ölçümlere dayanan, kan içindeki ölçüm oranları bilinen yani ölçümü doğru şekilde yapılmış kan örneğidir. Kalibratör kanı, normal numune ölçümünde olduğu gibi teste tabi tutulur. Cihazdan aldığımız verileri kalibratör kanı sonuçları ile karşılaştırarak cihazımızın sapma oranını belirlenir. Bu işlemi yeteri kadar tekrar etmek suretiyle çıkan sonuçların ortalaması alınmaktadır. Diğer çevresel şartların etkiside hesaplanarak cihazın sapması bulunmuş olur. Kalibrasyon evrakları düzenlenerek cihaz tekrar kullanıma sunulur.